Vuosi 2019 meni pitkälle hommaten erilaisia vauvatykötarpeita. Kuten varmasti osa teistä tietääkin, olen välineurheilija ja ylpeä siitä. Käytän etukäteen aikaa asioiden tutkimiseen ja koitan aina ostaa itselle mieleistä, mutta hyvään hintaan ja käytettynä mikäli mahdollista. Koska elämästä ja vauvoista ei voi koskaan tietää, on joukkoon mahtunut nappijuttujen lisäksi myös huteja. Listasin tähän nyt meidän tähänastiset topit ja flopit. Myös kaikki floppilistan jutut ovat olleet jonkun suosittelemia, joten se mikä meille ei ollutkaan hyvä, voi toimia jollain muulla.
Jos jotain neuvoja pitäisi vauvahankintoja tekevälle antaa niin sanoisin seuraavaa. Ensimmäiseksi. Vauvakamaa tarjoavat ilmaiseksi tai pienellä rahalla kaikki naapurit, serkut ja kaverin koiranulkoiluttajat. Kaikkea tarjottua ei kuitenkaan ole pakko ottaa vastaan, vaikka ilmainen aina houkutteleekin. Jos tiedät, että tarjottu vaate tai härpäke ei ole makuusi, voit myös kieltäytyä kohteliaasti. Näin asia voi löytää uuden omistajan, joka todella arvostaa sitä sen sijaan, että mytty veisi tilaa omassa kaapissasi.
Toinen neuvo, joka on malttamattomalle se kaikkein vaikein, on se, että osta vasta tarpeeseen. Se on hankalampi toteuttaa, jos tavoittelee myös käytettyä ja edullista hintaa, koska monesti etukäteen on mukavampi ajan kanssa katsella ja hommata tarvittavia juttuja. Jos kuitenkin on pakko hommata etukäteen niin mikäli mahdollista testaa tai lainaa ennen ostamista. Toiset vauvat rakastavat kantovälineissä olemista, toiset vihaavat vaunuja ja jotkut taas nukkuvat pinnasängyn sijaan pelkässä perhepedissä. Eikä tätä voi millään tietää etukäteen. Se on ihan vauvasta kiinni. Valitettavan usein monet vauvatavarat jäävät parin kokeilun jälkeen pyörimään pinnasängyn alle äitiyspakkauslaatikkoon. Mutta! Parhaimmillaan onnistuneesti testatut ja hankitut tavarat voivat olla vauva-arjen pelastus!
Vauvahnkintojen flopit
Ei adaptereita
Päättelin etukäteen, että emme tarvitse turvakaukalon vaunun runkoihin sovittavia adaptereita. Ajattelin, että liikumme pääosin bussilla ja kauppareissuja varten hommasin auton perään matkarattaat. Näin jälkikäteen ajateltuna kaipasin monta kertaa sitä, että nukkuvan lapsen voisi nostaa kaukalossa vaunujen runkoon. Nyt kelpottelimme ajan, kun häntä ei vielä voinut laittaa istumaan ostoskärryihin milloin mitenkäkin: kantovehkeellä, laittamalla turvakaukalon ostoskärryihin, koittamalla siirtää kiljuva lapsi matkarattaisiin. Katselin kyllä moneen otteeseen käytettyjä adaptereita, mutta en vain tullut niitä koskaan ostaneeksi. Nyt kun vauva puolen vuoden jälkeen oppi istumaan niin adapteriaika onkin jo ohi.
Bumbo
Bumbosta kuulin paljon suosituksia ja hommasin sen Torista kympillä vauvauintia ja satunnaista istuttamistarvetta varten. Lapsi kuitenkin vihasi sitä ja koitti venkoilla joka kerta istuimesta pakoon. Vauvauinnissakaan sille lopulta ei tullut käyttöä. Nyt tuo ruma potan näköinen kapistus on keskellä olohuonetta ja odottaa pääsyä uuteen kotiin. Anyone?
Liikaa vaatteita
Tästähän kaikki etukäteen toitottivat: älä hommaa liikaa vaatteita. Edelleen olen sitä mieltä, että hommasin yllättävän hillitysti, mutta loppua kohden vaatelahjoituksia tuuttasi joka puolelta. En hoksannut, että kieltäytyäkin voi, tai ottaa vastaan vain osan. Lopputulos oli yksinkertaisesti aivan liikaa kaikkea, joista osa jäi kokonaan käyttämättä. Mutta niin kai aika monilla käykin. Jos joskus saan vielä toisen lapsen niin taidan lähteä vaatehankinnoissa liikkeelle tällaisella minimaalisilla kapselivaatekaappi-tyylillä per vaatekoko. Kaikki vauvat tietysti ovat erilaisia esimerkiksi puklujen ja kakkavahinkojen ja kuolaamisen suhteen, mutta koska pyykkiä on melkein pakko pestä vähintään lasti 1-2 päivän välein, uskoisin näillä pärjäävän:
– 6 housut, joista 4 yksiväristä ja 2 kuvioituja (valitse yhteensopivia sävyjä)
– 10 bodya, joista enintään puolet kuviollisia, värit yhteensopivia housujen kanssa. Ekoille kuukausille kokonaan avattavia, koska lötkö pää, ja myöhemmin millaisista itse tykkäät.
– Halutessasi 1-2 mekkoa/ siistiä shortsi- tai housuasua (lähinnä kyläilyyn, koska ne ovat vauvoilla hankalia)
– 1-2 sukkahousut, jos käytät talvella mekkoja tai shortseja
– 2 hihatonta alusbodyä mekkojen tai haalareiden alle
– 1-2 neutraalin väristä neuletakkia tai hupparia, jotka sopivat yhteen vaatteiden kanssa
– 5 sukat (sukathan eivät vauvoilla oikein koskaan likastu, koska ne eivät kävele, käytä hiostavia kenkiä eikä yleensä edes puklu osu sinne asti)
– 5 yöpaitaa, mieluiten vetskarillista, jotka saa kummastakin päästä avattua
– 2 sisähaalaria: college, jumpsuit, puuvillahaalari. Ihanan helppoja kotivaatteita!
– 1 ohut hattu, meillä Ruskovillan silkkimyssy oli päässä ensimmäiset puoli vuotta (sen saa pienennettyä alkuun rusetilla)
– Vuodenajan mukaan ulkovaatteita: meillä oli kesällä muutamia lyhythihaisia bodyjä ja hellemekkoja, talveksi tietty joku välikerrasto ja ulkohaalari sekä paksu hattu (tai kaksi) ja sormille ja varpaille suojaa kuten tumppuja, töppösiä ja villasukkia
Imetysliivit
Näitä tuputettiin neuvolasta asti ja en kuvitellutkaan, että ilman voisi pärjätä. Löysin itselleni riittävän isoa kokoa Helsingistä Kampin Bebesistä, mutta ensimmäisen parin kuukauden nämä molemmat yhteensä toista sataa maksaneet liivit jäivät kaappiin. Hormonihiki kertyi ahdistavaksi klähmäksi kaarituettomien liivien tekemän uniboobin keskelle ja ryhdistä tai tuesta ei ollut tietoakaan. Yhtenä päivänä keksin, että myös ihan tavallisista toppaamattomista liiveistä saa pullautettua tissin pihalle ihan kätevästi ja loppu onkin historiaa.
Vauvauinti
Mut vietiin itse vauvana keväällä 1985 Espoossa vauvauintiin, joka näin jälkikäteen ajateltuna on ollut varmaan niitä ensimmäisiä. Rakastan vettä ja ajattelin, että vauvauinti on ihana koko perheen harrastus. No. Toisin kävi. Emme mahtuneet yhteenkään sellaiseen ryhmään, johon Jussi olisi päässyt mukaan työajan ulkopuolella. Parin kuukauden käynnin jälkeen lopetimme kesken, kun kaikki yksinkertaisesti oli liian hankalaa ja vaivalloista toimipaikan sekä uintia järjestävän firman puolesta. Parkkipaikat ovat kortilla ja pysäköinti maksaa joka viikko päälle kolme euroa. Vauvan ja kamat joutuu kantamaan portaita parkkikselta kolme kerrosta alaspäin (ja uinnin jälkeen tietysti takaisin ylös), koska turvakaukalo ei mahdu kylpylän yksilöpukukoppiin ja vaunut joutuu jättämään toiselle puolelle rakennusta. Uimapuvut saa pukea vasta suihkun jälkeen ja vauva huutaa joka kerran patjalle laskettaessa ja kiemurtelee sylissä märkänä kuin vihainen mato. Altaaseen mennessä on on uudestaan jo hiki ja stressitaso katossa. Takaisin tullessa vauva on väsynyt ja nälkäinen eikä halua odottaa matolla edes sitä aikaa, että saan riisuttua uimapuvun. Mutta entä itse uinti? Siitä vauva pitää. 🙈 Tämäkin floppi on hyvin kokemus- ja toimipaikkakohtainen, eri paikassa ja kumppanin avulla todennäköisesti polskisimme vieläkin.
Unipesä
Unipesä oli yksi must-have-hankinta omalla listallani. Sain sen babyshowereilla kiertolahjana. Ajatus turvallisesta pesästä isossa pinnasängyssä oli ihana. Lopputulos oli kuitenkin se, että vauva puklasi ja kakkasi unipesän hävityksen kauhistus-kuntoon alta aikayksikön. Koitin pitää alla rättiä, mutta eritteet osuivat joka kerta rätin ulkopuolelle. Lisäksi Mauno kuvitteli pesän olevan hänelle ja istui siihen joka kerta, kun olin laittanut sen sohvalle vauvaa varten.
Äitiyspakkaus
Olin aina ajatellut, että tietenkin otan omalle lapselleni äitiyspakkauksen. Oma äitini oli säästänyt mulle laatikon ja sen sisälle vaatteita. Erityisesti äitiyspakkauksen lämpöpussi ja kynsisakset ovat legendaariset. Valintaa en siis edes miettinyt ja paketin hakeminen ja avaaminen toi vauvaa entistä konkreettisemmaksi. Monet vaatteista olivat ihan kivoja, mutta koska mulla oli myös itse valitsemiani ja silmää enemmän miellyttäviä vaatteita paljon, jäivät monet jutut lopulta käyttämättä. Myös tuo legendaarinen lämpöpussi jäi toukokuisen kanssa pitkälti turhaksi. Kesällä oli sille liian lämmin ja käytin kopassa vain ohutta puuvillapeittoa. Talven tullessa siirryimme ratasosaan, johon tarvittiin vyönrei’illä varustettu lämpöpussi, koska en raaskinut kuitenkaan ÄP-pussia silpoa tuohon tarkoitukseen.
Ei kuivausrumpua
Kuivausrumpua olen kaivannut päivittäin! Pyykin määrä on moninkertaistunut, koska sen lisäksi että vauvan omilla vaatteilla on aina kakkaa ja puklua, sitä on myös omilla vaatteilla, miehen vaatteilla, sängyllä, vauvan sängyllä, sohvatyynyillä ja pukluräteillä. Näin muutamia mainitakseni. Ja kakkaa ja pukluahan ei viitsi kovin kauaa likapyykkikorissa hillota, koska hajut ja mitä kauemmin pesu odotaa, sitä varmemmin tarhat jämähtävät paikoilleen. Nyt olemme vain sekoilleet pyykkitelineiden kanssa, mutta kuivausrumpu. Ah, sinua kaipaan!
Parhaat vauvahankinnat
Kantovälineen hankinta
Ostin kaverilta odotusaikana kympillä kaikkien kantovälineryhmien parjauksen aiheen eli BabyBjörnin rintarepun. Sen ergonomia tosiaan ei ole maailman paras, mutta helppokäyttöisyys pelasti monta lounasta ja kauppareissua. Noin kuuteen kiloon asti kantaminen oli kevyttä. Tuona ainakaan huomasin, että pidän lapsen kantamisesta ja vauva viihtyy kyydissä. Tästä rohkaistuneena tilasin itselleni uutena hyvän ByKayn neliöliinan, joka on hintaluokaltaan päälle satasen. Onneksi kävin ensin kantovälinelainaamossa sovittelemassa, koska kävi ilmi, että himoitsemani Tula ei istunut rintavarustuksen ja pitkän selän takia ollenkaan. ByKay oli harvoja merkkejä, joilla oli yksiväristä ja ei-hippimäistä kantovälinettä myynnissä. Talveksi hankin käytettynä takkiin kantopaneelin, jotta pikkutyyppi mahtuu kylmälläkin hyvin kyytiin. Kantopaneeli on muuten hyvä myös raskausaikana jo, jos ei halua ostaa isompaa talvitakkia.
Ei hoitopöytää
Onneksi emme hommanneet hoitopöytää! Se ei olisi oikein mihinkään mahtunut järkevästi ja pesukoneen päällä on ensimmäiset puoli vuotta ollut oikein hyvä vaihtaa vaipat. Vaatteet ja ylimääräiset vaipat säilytettään vauvan omassa lipastossa makuuhuoneessa. Koneen päällä on vain vuorokauden ajasta riippuen yöpaita tai käytetyt päivävaatteet (sikäli mikäli ne eivät ole aivan puklussa) ja pieni kasa vaippoja ja hoitotarvikkeita.
Nenäimuri ja suolasuihke
Tämän hommasimme vasta lokakuussa lähellä puolta vuotta, kun ensimmäinen flunssa iski. Kokeilimme ensin siskoilta perintönä saatua niistäjää, mutta siitä ei ollut mihinkään. En pystynyt siihen ajatukseen, että itse imisin rään (yöhhhhhg!!) pois, joten BabyVac piti ostaa. Se on kyllä yhdessä Physiomer-suolasuihkeen kanssa ollut rahansa väärti.
Sappisaippua
Tällä todellakin lähtee kaikki tahrat. Äitiryhmien salainen ase on kaiken kuiskinnan ansainnut. Tätä saa nestemäisenäkin, mutta itsellä on ollut pala. Siitä raastan minijuustoraastimella vähän tahran päälle ja hinkkaan kostealla sienellä. Sitten pesuun. Huuhteluaineen tilalle ja hajuja raikastamaan kaikessa pyykinpesussa suosittelen muuten ihan tavallista etikkaa!
Tissipumppu
Mulla on ollut käsikäyttöinen Philipsin pumppu. Tai kaksikin, koska ensimmäisestä poltin puolet osista kiinni kattilanpohjaan, kun unohdin ne desinfioidessa tunniksi kiehumaan hellalle ja vesi loppui. Ensimmäinen maksoi kirppiksellä vitosen ja toisen löysin Torista ilmaiseksi. Testasin myös siskon sähkökäyttöistä Medelaa hetken aikaa, mutta se ei ollut mun juttu (liian vähän pehmustetta ja liian paljon imua). Tissipumpun suosittelen ostamaan etukäteen, koska moni on sen joutunut synnäriltä lähtiessään painiikissa yöllä ostamaan täyteen hintaan 24h auki olevasta Prismasta. Joskus imettäminen alkaa alusta asti mainiosti, mutta monessa tilanteessa pumppu voi olla tarpeen. Joskus vauva ei ei heti hoksaa imemistä, maidon nostattamiseen voi tarvita apua, voi tulla rintatulehdus tai liikaa maitoa suihkuten. Itsellä mieltä helpotti ensimmäinen pumppaus kotona: näin konkreettisesti, että vauvalle tulee maitoa riittävästi. Noin niinkuin muuten olen pumppaillut 1-2 kertaa viikossa lähtiessäni tanssitunnille tai illaksi kavereita tapaamaan, että Jussi on voinut ruokkia lapsen poissaollessani pullolla.
Lämpöpussi
Herraisä kuinka hartaasti tätäkin valitsin! Meillä on (ainakin näin joulukuun puoliväliin asti) ollut käytössä Nordlys light-kevytlämpöpussi, joka lupaa pitää lapsen lämpimänä ”kesäkeleillä” ja ehkä säkällä pienen matkaa keväästä ja syksystä. Lapseni on melkein aina käsistä tosi lämpöinen ulkonakin, joten tein päätöksen tilata kevyemmän version ja vasta tarpeen vaatiessa himoitsemani untuvaisen. Ainakin -10 asteeseen pussi on ollut meillä riittävän lämmin. Sen alla rattaiden selkäosassa on aito lampaantalja (koska Bugaboon selkäpuoli on monesti aika viileä) ja pussin sisällä olen käyttänyt tarvittaessa lisälämpönä täysvillaista pikkupeittoa omalta vauva-ajaltani. Näin kun lapsi ei vielä kävele tai osaa pyytää lumeen möyrimään, on pussi ollut aivan huippu. Sujauta toukka pussin sisään päivävaatteissa ja lisää hattu. Tadaa! Olet valmis lähtöön. Kylmemmillä keleillä voi lisätä villasukat tai töppöset, hanskat ja vaikka kaulurin tai halutessaan merinokerraston.
Itkuhälytin
Vaihdoin tämän useamman vuoden vanhan Phillipsin Aventin itkarin viinipulloon. Tehopesin sen ihmesienellä ja liotin nauhat sappisaippuassa ja nyt se on taas varsin ryhdikäs! Itkari on käytössä silloin, jos vauva nukahtaa vaunuihin ja jätän sen postilaatikoille nukkumaan. Iltaisin telkkaria katsoessa pidämme sitä päällä, kun olkkarin ja makuuhuoneen välillä on sen verran hyvin eristetty seinä, että heräämistä ei muuten kuule. Hieman ähisevälle vauvalle on helppo tuikata tutti takaisin suuhun, verrattuna vartin pää punaisena karjuneeseen devil babyyn. Uskoisin tämän olevan erityisen hyödyllinen myös lapsen siirtyessä omaan huoneeseen nukkumaan tai kaksikerroksisessa talossa.
Riittävästi harsoja
Erityisesti alussa harsoja tarvitaan aivan älyttömästi, ainakin jos vauva on yhtään puklaavaa sorttia. Ne ovat myös vähän saman kategorian juttuja kuin huulirasvat, pompulat ja sytkärit eli koskaan ei tarvitessa saa käsiinsä, mutta laukkua tyhjentäessä löydät niitä noin kaksikymmentäseitsemäntuhatta. Meillä oli ensimmäisten kuukausien ajan harsoja ihan joka paikassa: sohvalla, sängyillä, laukuissa. Harsolla pyyhit laatat, putsaat soseet naamasta, käytät sitä kauppakeskuksen vaipanvaihtopisteellä suojana, estät tuulen tai auringonsäteiden pääsyn vaunukoppaan tai vaikka käytät ruokalappuna. Meillä näitä on ollut kierrossa viitisentoista ja meille se oli hyvä määrä.
Imetystyyny
Pitkäselkäisen, lyhytkätisen ja isorintaisen ehdoton hankinta! Mulla oli kaksi. Olin itse vaihtanut kahvipakettiin Ikean tyynyn ja sain vielä vauvakutsuilla toisen kiertolahjana. Ikean hillityn harmaa ja sisustusmielessä hankittu versio oli mulle ihan liian pullea ja lähti nopeasti eteenpäin, mutta sisustukseen täysin sopimaton vaaleanpunainen pingutyyny pyöri olohuoneessa ympärivuorokautisessa käytössä ensimmäiset kuukaudet. Myös hyvä käsinojallinen imetysnojatuoli olisi ajanut tämän asian, mutta tyyny tietysti oli edullisempi ja helpompi kuljettaa mukana. Nyt ”isompana”, kun pampula oppi kannattelemaan itseään kunnolla, olemme siirtyneet asentoon, jossa minä makoilen tai nojaan taaksepäin ja hän mussuttaa päälläni pitkittäin napa napaa vasten.
Pinnasängyn laitapehmuste
Tämän hankin vasta ensimmäisen puolen vuoden jälkeen. Ajattelin, että en minä tuollaista monen kympin turhaketta hommaa. Mutta niin sitä mieli muuttuu kun keskimäärin sata kertaa päivässä kaivaa pinnojen välissä sätkiviä pieniä koipia takaisin patjan puolelle ja koira syö kaikki väleistä lattialle tippuvat tutit. Että oli siinä pehmusteessa sittenkin jotain ideaa. 😀
Tässä tiivistettynä meidän parhaat ja huonoimmat hankinnat. Mitä sä suosittelet vauvatavaroita hankkivalle tai mikä jäi teillä kaappiin pölyttymään? ♡
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.