

Pidän itse lastenvaunuja yhtenä tärkeimpänä vauvan hankinnoista. Liikun pääosin kävellen ja julkisilla, koska perheessämme on yksi auto. (Ja toista en kyllä oikeastaan tahdokaan, koska en pidä ajamisesta, parkkipaikan etsimisestä, parkkeeraamisesta tai parkkimaksuista. 😂 Kuinka mahdottomalta ratikkatyömaa ja kaahaavat bussit usein tuntuvatkin, menen silti mieluummin bussilla tai lumettomaan aikaan pyörällä.)
Tiesin jo etukäteen, että haluan vaunut, jotka ovat hyvät työntää, helpot tuupata sisään bussiin ja toisaalta mahdollistavat liikkumisen myös koiran, kauppatavaroiden ja erilaisten sääolosuhteiden kanssa. Omana toiveena oli löytää kerralla hyvät, koska ajatuksena vaihtosäätö, ostaminen ja myyminen eivät houkuttele.
Aloitin suuren vaunumission mistä muualtakaan kuin Facebookista. Liityin mukaan muutamaan lastenvaunuryhmään (kyllä, näitä on useita) ja postasin omalle verkostolle kyselyn parhaista vaunuista. Keskustelu kyseisen postauksen kommenteissa velloi kiihkeänä monta päivää terrorisoiden takuulla myös jokaisen lastenvaunuista vähät piittaavan henkilön feediä. Vastauksia ja kommentteja tuli yli sata.
Mielipiteet vaihtelivat laidasta laitaan. Osa oli tullut paikalle vain naureskelemaan, kun hullut tosissaan jauhavat vaunuista. (Olkaa hyvät, viihde kuuluu hintaan. 😂) Muutama oli sitä mieltä, että vauvaa voi työntää vaikka kaljakärryissä. (Tästä kyllä olen eri mieltä, vaunut meinaan mahdollistavat järkevän liikkumisen äitiysloman aikana.) Eräs ystäväni oli ostanut Torista kerralla useammat vaunut: yhdet kotiin, yhdet autoon ja parit mummolaan. (Tähän en itse pystyisi koskaan, koska mulle vertailu ja koko hankintaprosessi on tärkeä osa ostamista.)
Mitä suuressa vaunukeskustelussa sitten suositeltiin? Useita mainintoja ja kehuja saivat seuraavat:
- Gesslein F6
- Britax Smile2
- Emmaljungalta useita malleja: Citycross, SuperViking, SuperNitro, NXT60 ja NXT90
- Bugaboo Buffalot ja Donkeyt
- Mutsyn yhdistelmävaunut
- Mountain Buggyn Urban Junglet ja Duetit
- Stokke Trailz ja Scoot
Keskusteluun liittyi mukaan myös yksi entinen vaunumyyjä, joka latasi kattavan tietopaketin vaunujen ostoa harkitsevalle. Lataan Sallan vinkit tähän nähtäville, jos jollekin muullekin on niistä samalla hyötyä
- Minkälaisessa ympäristössä liikutte? Pitääkö kulkea sujuvasti kaupungissa ja kaupoilla, täytyykö kulkea sujuvasti lenkkipoluilla säällä kuin säällä, tuleeko myös reissukäyttöön? (Renkaat ovat tässä avainosassa. Maastoon isommat renkaat ja mielellään ilmakumit, kaupungissa kääntyvät eturenkaat ovat näppärät.)
- Kuljetteko autolla vai julkisilla? Jos vaunuja nostellaan paljon autoon, näppärä kasaus ja kompakti koko ovat avainasemassa. (Isommatkin vankkurit menevät auton takapaksiin, kunhan auto on riittävän iso, mutta kovin painavaa kokonaisuutta ei ole kiva nostella. Kannattaa myös miettiä vaunukopan kokoa ja kasattavuutta, jos autoa käytetään paljon. Vaunukoppaa ei ole kiva nostaa loskaan siksi aikaa, kun ahtaa runkoa auton perään. Kauppareissut tietty hoituu alkuun turvakaukalon ja rungon turvin. Miltei kaikkiin malleihin saa jonkun kaukalon kiinni ja adaptereita löytyy merkkien välisiin liittoihin.)
- Missä vaunuja säilytetään kotona? Kannattaa miettiä vaunujen kokoa tästäkin näkökulmasta. Pitääkö mennä hissillä, mahtuuko hissiin? (Vanhojen talojen hissit aiheuttaa toisinaan haasteita.) Pitääkö vaunukoppaa tai koko settiä kantaa portaissa? Jos pitää, kannattaa miettiä jälleen keveyttä ja kompaktia kokoa.
- Käyttekö kävellen kaupoilla? Esim. Britax Go:ssa on hyvä alalokero, johon saa ladata hyvin tavaraa.
- Käyttäjien pituus: jos on kovin pitkä askel, kannattaa katsoa hieman miltä se työntäjän ”jalkatila” näyttää. Onko siellä joku massiivinen jarru edessä ja miten työntöaisaa saa säädettyä.
- Plus: kesävauvalle hyvä ilmastointi on plussa, löytyy monista malleista, mutta Gesslein on tässä ykkönen, Bumbleriden Indiet toimii maastossa hyvin, Cybexin Priamit on näppärät kaupungissa ja Britaxin B-Motion on ehkä näppärin kasata ikinä. Ja sitten on vielä sata muuta hyvää mallia 😀
- Täydellisiä ei olekaan, jos vaatimuksia on paljon, mutta tosi hyvät löytyy varmasti. Ja kannattaa ottaa kivannäköiset.
Muita yksittäisiä harkittavia asioita ja hyviä vinkkejä olivat muun muassa nämä:
- Kuinka helppoa ja nopeaa kokoaminen on ja onnistuuko se yhdellä kädellä?
- Onko turvakaukaloa tarve liittää vaunujen runkoon adapterilla? Tästä ominaisuudesta on erityisesti hyötyä autolla paljon liikkuville.
- Kuinka paljon tilaa vaunuille on auton takakontissa?
- Pyörät: ilmakumit vai kokokumiset, pienet vai suuret, kääntyvät, lukittavat vai kiinteät? Pyörien määrä 3 vai 4?
- Onko tarve jousitukselle?
- Varaosien ostamisen helppous
- Työntöaisa: heittoaisa, taitettava aisa tai kokoon menevä aisa? Helpottaa eri mittaisia työntäjiä ja bussimatkustamista
- Vaunujen jälleenmyyntiarvo
Pitkään omalla harkintalistalla olivat Britaxin Smile2-vaunut, joiden hinta-laatu-suhdetta on kovasti kehuttu. Suuren vaunukeskustelun myötä sain vinkin useammistakin myynnissä olevista hyvistä vaunuista. Tartuin lopulta kaverin kaverin tarjoukseen 5 vuotta vanhoista Bugaboon Buffaloista, jotka kävin katsastamassa paikan päällä Raumalla helmikuussa. (Samalla muuten teimme kivan keväisen roadtripin ja hotelliviikonlopun!). Buffaloissa mua houkuttelivat suuret pyörät, vaunujen vahva rakenne, hyvä jälleenmyyntiarvo, kääntyvät pyörät, hyvät varaosamarkkinat ja tietysti kiva muotoilu. Vaunut tosiaan olivat olleet kahdella lapsella käytössä ja vaativat hieman tuunailua, mutta lopputuloksesta tuli varsin mainio! (Vaunujen tuunauksesta luvassa vielä oma raporttinsa, joten stay tuned.)
Päätän tähän kiihkomielisen selvitykseni vaunujen hankinnasta.
Toivottavasti siitä on hyötyä myös muille asiaa pohdiskeleville. ♡
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.