
Raskauden aikaan liittyy paljon säännöllisesti vaihtuvia ravinto- ja ruoka-ainesuosituksia, joiden pääasiallisena tarkoituksena lienee pitää vauva hengissä. Ruokailun toiseen puoleen taas liittyvät olennaisesti odottavan äidin ruokaan kohdistuvat himot ja vastaavasti myös ällötykset. Yhdessä erikoisruokavalioiden kanssa nämä voivat muodostaa aikamoisen kombon. Omalla kohdallani ruokailu onkin aiheuttanut säännöllistä ärsytystä ja ahdistusta koko raskauden ajan. Joku voisi sanoa, että olen tainnut päästä aika vähällä, kun se on ollut suurin harmituksistani, mutta struggle is real! 😂
Raskauden aikana kielletyt ruoka-aineet
.Suomessa tällä hetkellä kiellettyjen listalla ovat ainakin pesemättömät vihannekset, ulkomaiset pakastemarjat, raaka tai raakakypsytetty liha ja kala (kuten metwursti, parmankinkku, mediumiksi paistettu pihvi, graavilohi tai useimmat sushin päälliset), pastöroimattomasta maidosta tehdyt ja/ tai vain vähän kypsytetyt juustot ja homejuustot (kuten mozzarella, tuorejuusto ja tietyt juustotiskin erityisjuustot ja vaikka vuohenjuusto). Valio tosin lupaa, että heidän valmistamiaan, tältä listalta löytyviä juustoja uskaltaa huoletta syödä. Myös hedelmät ja avokadot on hyvä pestä ennen kuorimista, koska niihin tarttuu kuljetuksessa sekä bakteereja että käsittelyaineita. Myös tietyt yrttivalmisteet ja monet siemenet suurissa määrin ovat kiellettyjen listalla.
Taudit ja huono elintarvikehygienia
Kenties pahinta on ollut alati ruokapöydän yläpuolella leijuva kuolemanpelko. Tai siis lähinnä lapsensa tappamisen tai keskenmenon riski ruuan kautta tarttuvien tautien takia. Olen aiemmin ollut tosi laiska pesemään vihanneksiani, en ole kiinnittänyt huomiota pakastemarjojen alkuperään ja syönyt suvereenisti eräpäivän ylittänyttä tai epäilyttävästi kypsennettyä ruokaa ja raakaa kalaa. Siksi kaiken listerian, toksoplasmoosin ja noron pelko on raskauden aikana ollut todellinen. Jokaisessa buffetissa hiipii päähän ajatuksia, että onkohan kukaan kuumentanut noita katkarapuja pakastamisen jälkeen, mistä maasta tuorejuusto on kotoisin tai muistikohan Pertti nyt pestä sen leikkuulaudan.
Tiedän, että tartunnat ovat Suomessa harvinaisia ja että toiset onnelliset pystyvät suhtautumaan aiheeseen paljon chillimmin, mutta itselle asia ei tunnu hyvältä. Mielummin noudatan hetken aikaa tiukkaa listaa kuin poden huonoa omaatuntoa, jos jotain sattuu.
Allergiat, sairaudet ja erikoisruokavaliot
Neuvolan lista kuulostaa aika selkeältä, joten mikäs siinä sitten sitä noudattaessa. Mutta. Jo ennen raskautta pohjalla olevat allergiat tai sairaudet sekä erikoisruokavalioiden noudattaminen raskausaikana saattavat vaatia hieman lisäeforttia. Itse en voi syödä lainkaan vehnää koskaan muulloinkaan ja lisäksi tuore raskausdiabeteksen diagnoosi suosittelee pohtimaan vakavasti suusta alas meneviä elintarvikkeita. Nämä yhdessä yllä mainittujen rajoituksien kanssa ovat aika mielenkiintoinen yhdistelmä esimerkiksi kahvipöydässä. Yhtäkkiä laivalla seisovassa pöydässä jäljelle jääkin kuudestakymmenestä sortista enää kaksikymmentä, kun et tiedä oliko smoothiessa pakastepinaattia tai onko caesarsalaatin parmesaani tehty pastöroituun maitoon vai ei. Huomaatte varmaan kaavan. Vaara vaani lautasella joka päivä. 😂
Ruokien listalta jättäminen lienee helpompaa niille, joiden suosikkimaut ovat perinteisellä tolalla tai joiden syömisiin eivät vaikuta muut ruokarajoitteet. ”Voithan edelleen syödä mielin määrin lihaa ja perunaa”, yritti ystäväni lohduttaa. Se oli varsin suloista, mutta laiha lohtu sushia, vuohenjuustosalaattia ja tapaksia suosikkinaan ravintolassa tilaavalle. Keitettyjä perunoitakin syön, ironista kyllä, yleensä vain sillin, graavin ja mädin kanssa.
Ällötykset
Kuten tästä tekstistä on jo saattanut käydä ilmi, rakastan monia muiden mielestä ällöttäviä ruokia. Raskauden aikana on vähän päivästä riippunut, että mikä uppoaa, mutta muutamat ruuat ovat inhottaneet tasaisesti. Uunissa paistetun kanan haju (josta yleensä pidän) on ollut erityisen kamala. Liha – edes jauheliha – ei ole maistunut kuin harvoissa muodoissa. Naudan kokolihasta en välitä muulloinkaan, mutta nyt edelliset puoli vuotta ovat menneet kokonaisuudessaan varsin vähälihaisesti.
Raskausajan ruokahimot
Monia odottavia äitejä riivaavat oudot ruokahimot raskauden ajan. Kasvissyöjä kaipaa pihviä, yksi haluaa syödä liituja ja toinen vetää kokonaisia suolakurkkuja. Itsehän olen himoinnut suolakurkkuja jo pienestä saakka, joten niiden suhteen ei ole tapahtunut muutoksia. Must have-listalla ovat oman raskauden ajan olleet puolestaan appelsiinit ja mandariinit – tai oikeastaan melkein kaikki jääkaapissa säilytetyt hedelmät, sokerijogurtti (jota muuten syön todella harvoin), itse tehty smoothie, keittokinkku, gluteeniton pasta pelkällä ketsupilla ja Apetit-pakastekalakeitto. Onneksi nämä kaikki ovat pääosin varsin terveellisiä vaihtoehtoja.
Niin himojen kuin ällötyksienkin suhteen tilanne on ollut hyvin ehdoton. Jos joku ei maistu niin se todellakaan ei maistu! Mielenkiinnolla jään odottamaan, mitä uusista ruokamieltymyksistä pysyy myös raskausajan jälkeen.
Loppuun kysyn vielä: mitkä olivat sun himoja tai ällötyksiä raskausaikana? ♡
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.