Olin tänään Tradenomiliiton järjestämässä ”Tunnista oma stressi”-jäsentilaisuudessa. Aihe tietysti on aina ajankohtainen ja kouluttaja Annele Aarni-Wiklund herätteli meitä osallistujia monilla hyvillä kysymyksillä. Työpaineiden lisäksi moniin (myös lopulta mukaviin) elämäntilanteiden muutoksiin voi liittyä stressiä, esimerkkeinä nyt mainittakoon vaikka häiden järjestäminen, uuden perheenjäsenen saapuminen tai asunnon ostaminen.
Stressinhallinnassa jännittävää on se, että kaikkihan tietävät miten pitäisi toimia. Stressitilanteessa kuitenkin järki vain yhtäkkiä pakenee ja omassa pakokauhussaan ei onnistu miettimään järkevää ratkaisua edes yksinkertaisiin asioihin. Päätä kiristää vanne, vitsit eivät naurata ja ajatus ei kulje. Kuitenkin – jos vaikka ihan pieneksi hetkeksi malttaisi pysähtyä miettimään ja sparraamaan omia huolia jonkun ulkopuolisen kanssa, niistä voisikin muodostua suunnitelma.
Sopiva määrä painetta pitää hyvää tahtia yllä, mutta liika stressi pistää kupin nurin. Raja on hiuksenhieno. Henkka Hyppönen puhuu kirjassaan ”Nautitaan raakana” useassakin kohdassa stressistä ja kertoo, että se voidaan jakaa kolmeen osaan. Eustressi on positiivista, neustressi neutraalia ja distressi huonoa, akuuttia tai kroonista. Suorituskyvyn kannalta paras kohta on eusrtessin ylärajoilla juuri ennen distressiä.
Hyppösen mukaan työstressi johtuu osittain siitä, että nykyajan työelämässä ei voi enää konkreettisesti nähdä oman tekemisensä tuloksia. Ei tule oja kaivettua valmiiksi, lato pystyyn tai lehmä pihveiksi. On vain loppumaton virta sähköposteja, jotka eivät vastaamalla valmiiksi tule. Henkan ajatuksissta innoittuneena olen ottanut tavakseni hallita työelämän stressiä kahdella applikaatiolla: hyvällä kalenterisovelluksella ja näppärällä työajanseuranta-appsilla. Kalenteriin varaan aikaa asioiden tekemiselle heti niiden ilmaantuessa. Puhelimessa kalenteri on aina matkassa ja stressaava to-do-listan kohta katoaa helpommin mielestä, kun sille etsii heti sopivan ajan. Työviikosta uhraan noin puoli tuntia työajan suunnittelulle ja kalenterinhallinnalle. Siis istun rauhassa alas ja piirrän ja siirrän kalenterimerkintäpalkkeja parhaani mukaan. Työajanseurannasta puolestaan näen, että todellakin olen viikon aikana tehnyt hommia monta, monta tuntia.
Alle olen koonnut mietelausekuvien muodossa parhaita stressinhallinnan vinkkejä, jotka sopivat kaikessa yksinkertaisuudessaan myös yksinkertaisille henkilöille. Ajatukset ovat sekoitus omia kokemuksia sekä lainauksia Henkka Hyppösen kirjasta ja Annelen koulutusmateriaaleista.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.