Tämä ohje on alun perin muruomenapiirakan ohje, mutta toimii hyvin näin alkukesään myös raparperipiirakan ohjeena. Sen olen alun perin ottanut käyttöön Liian hyvää-blogista, jossa se kulkee nimellä sitruunarahka-muru omenapiirakka pellillä. Alkuperäisessä reseptissä näet vaiheet yksi kerrallaan valokuvattuna, mutta suurpiirteinen pärjää mun versiollanikin.
Mun versioni on laktoositon ja gluteeniton, johon olen lisännyt mukaan hieman lisämakua mantelijauhoilla. Tämä piirakka saa L ja G-merkinnöistä huolimatta kerta toisensa jälkeen kehuja siitä, että ”tätä ei uskoisi gluteenittomaksi” ja ”onpa tosi mehevä”.
Valmistukseen menee kaikkiaan noin 1 – 1,5 tuntia aikaa. Leivontatarvikkeista riittää kaksi kulhoa, sähkövatkain ja nuolija, joten vähällä pärjää. Ja mikä parasta, kulhoja ei tarvitse välissä pestä! Reseptistä tulee tosiaan pellillinen, jonka arvioisin riittämään kahteen tai kolmeen kahvitukseen – riippuen tietysti siitä, minkä kokoisiksi paloiksi piirakan leikkaat ja millaisia ahmatteja on tulossa kahville. 😀 Eilen leipomastani pellillisestä kahvitti 18 henkilöä, sisältäen myös santsivaraa.
Paras murupiirakka
2 tl vaniljasokeria
- Sekoita muruseoksen kuivat aineet kulhossa sekaisin. Sulata rasva ja kaada joukkoon. Vatkaa sähkövatkaimella hetki ja taikina muuttuu muruseokseksi. Ota muruseoksesta noin 5 dl (1/3 – puolet muruhimoistasi riippuen) toiseen kulhoon talteen pintamurua varten. Jussi pitää muruosuudesta, siksi itse suosin ottaa puolet.
- Seuraavaksi on pohjan vuoro. Lisää jäljelle jääneeseen muruun jogurtti ja kananmuna. Vatkaa taas samalla sähkövatkaimella. Laiska emäntä ei edes pese vatkaimia välissä. Vähän vatkausta riittää ja taikinaan saa jäädä murupaakkuja.
- Levitä pohjataikina uunipellille leivinpaperin päälle nuolijalla tai lusikalla. Taikinan määrä näyttää pieneltä, mutta riittää kyllä.
- Pilko omena/ raparperi/ muu valitsemasi marja tai hedelmä pieniksi kuutioiksi. Ripottele ne pohjataikinan päälle pellille ja päälle kanelia, jos siitä tykkäät.
- Ja seuraavaksi rahkatäytteen kimppuun! Vatkaa molemmat rahkat, sokeri ja munat sileähköksi seokseksi ja kaada pellille kuutioiden päälle.
- Lusikoi loppu herkkumuru päälle tasaisesti ja tuikkaa piirakka uuniin.
- Paista 175 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia – tunnin, kunnes muru on hieman saanut väriä. Pohja on monesti tummempi. Piirakka tuntuu uunin jälkeen vielä hieman hyllyvältä, mutta asettuu muutamassa tunnissa.
- Tarjoa vaniljajäätelön, vaniljakastikkeen, kermavaahdon tai rahkan kanssa. Nam! ♡
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.