Miten sinä juot mieluiten kahvisi? Näin kysyin parin viikon takaisessa postauksessa Instagramissa. Kahwen kanssa yhdessä toteutetussa arvontapostauksessa tamperelainen Sanna voitti itselleen kilon kahvia, mutta hauskat vastaukset inspiroivat mut kirjoittamaan aiheesta vielä yhden postauksen.
Oma kahvinjuontini on vähentynyt lähivuosina huomattavasti, etenkin jos vertaa opiskeluaikoihin. Silloin kahvi pyöritti konetta ainakin viiden päivittäisen kupin verran. Nykyään juon enää kaksi puolikasta kuppia päivässä, mieluiten sinisellä luomumaidolla, josta jää pinnalle sellainen ihana, valkoinen kiehkura. Tuon määrän ylimenevä kofeiinimäärä saa pönttöni pärisemään liikaa. 🙂 Keitän aika tujua suodatinkahvia ja joskus kotona innostun myös laittamaan mutteripannulla espressoa. Ulkomaanmatkoilla ja kahvilassa otan aina cappucinon, johon laitan puolikkaan pussin ruskeaa sokeria. Paahdoista valitsen mieluiten tummahkon.
Mitä kahvin sekaan?
Kisan vastaajat kuvailivat hyvin tarkasti, että miten he haluavat mieluiten kahvinsa nauttia. Mustana, soijamaidolla, kermalla, cafe-maidolla tai vaahdotetulla maidolla.. Valtaosa vastaajista piti kuitenkin ihan tavallisesta maitokahvista. Myös kauramaito mainittiin useampaan kertaan. Mua on ilahduttanut se, että tämän vuoden aikana myös kauramaito on löytänyt tiensä moniin tilaisuuksien kahvituksiin. Mulle se tarkoittaa sitä, että kahvituksen järjestäjä on huomioinut erilaiset ruokavaliot.
Milloin on paras aika kahvipaussille?
Parhaan kahvinnauttimisajan suhteen kisan vastauksissa fiilisteltiin erityisesti viikonloppuaamujen kiireettömiä kahvihetkiä. Vastaajat kehuivat työpäivän kahvitaukoja ja työmatkalla nautittuja kahvimukeja. Aamukahvien rinnalla iloa toivat ne perinteiset iltapäiväkahvit. Lisäksi myös eräissä perheissä tiedetään olevan käytössä iltakahviperinne.
Paras kahviseura tai kahvipaikka?
Kahviseuraa tai kahvipaikkaa käsittelevä kysymys sai myös vastauksia laidasta laitaan. Toisille kahvi liittyy omiin, rauhallisiin hetkiin ja toiset taas haluavat jakaa sen rakkaiden ihmisten kanssa. Myös suosikki tv-ohjelmat tai sanomalehti mainittiin useaan kertaan. Erityisesti vastaajat fiilistelivät ulkona nautittuja kahvikuppeja. Esimerkiksi terassilla kahvi maistuu ihanalta! Yllätyin hieman siitä, että kukaan osallistujista ei maininnut luonnon helmassa nautittuja retki- tai nokipannukahveja.
Mihin muuhun kahvi sopii?
Kahvi ei ole vain kahvinjuojille! Kaikki vastaajista eivät itse pitäneet kahvista, mutta hyvä kahvi kelpaa moneen muuhunkin juttuun kuin itselle juotavaksi! Hyvä, paikallinen ja tuore kahvi sopii vähän paremmaksi kyläilytuomiseksi tai vaikka merkkipäivänä kukkapuskan sijaan. Monet leivonnaiset kuten esimerkiksi tiramisu ja ysäriklassikko mokkapalat saavat makunsa herkullisesta kahvista. Satunpa tietämään myös monia ei-kahvinjuojia, joilla silti on kotonaan vehkeet kahvinkeittoon vieraita varten.
Miten onnistut kahvin keittämisessä?
Mutta voiko kuka tahansa keittää hyvää kahvia? Kysyin postausta varten Kahwen baristalta ja yrittäjältä Joelilta viisi vinkkiä hyvään kahviin. Lisää kahvitietoa ja vinkkejä on muuten luvassa Kahwen blogissa tulevaisuudessakin. Mikäli hyvän kahvinvalmistus alkoi kiinostamaan ja kahwehammasta kolottamaan, 10% MIINA-alekoodi Kahwen verkkokauppaan on vielä keskiviikon (eli lokakuun) loppuun asti voimassa.
Joelin vinkkien myötä toivotan jokaiselle iloisia kawehetkiä!
Näin keität hyvää kahvia:
- Käytä kahvin valmistukseen puhtaita välineitä eli muista putsata pannu ja käytä puhdasta vesiastiaa.
- Valitse pohjaksi kahville aina puhdas ja raikas, kylmä vesi.
- Mittaa oikea määrä kahvia kupillista kohti. Karkeana sääntönä sopiva määrä on noin 6-7 grammaa desilitraa vettä kohden.
- Valitse sopiva jauhatus: pannujauhatus, suodatinjauhatus tai vaikka espressopannuun omansa.
- Pidä huolta sopivasta uuttoajasta. Tämä tarkoittaa esimerkiksi pannukahville noin viittä minuuttia ja jääkahvin kylmäuuttamiselle kahtatoista tuntia. Moccamaster puolestaan turauttaa meille tavallisille kahvinjuojille täyden pannun noin kuudessa minuutissa.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.