Jätin vehnän pois ruokavaliostani noin kuusi vuotta sitten, koska se aiheutti jatkuvia vatsaoireita. Vuosien varrella olen huomannut, että gluteeniton ruokavalio aiheuttaa monille emännille ja pullakahveja tarjoaville työkavereille päänvaivaa. Ajattelinkin nyt koota tähän postaukseen omia vinkkejäni tarjoamisen keksimiseen.
Ennen kun aloitat menun tai päiväkahvitarjoamisten suunnittelun, varmista ensin vieraaltasi gluteenin tai viljojen välttelyn taso ja se, onko kyseessä keliakia, vilja-allergia vai ruokavalio. Keliaakikolle virheen tai huolimattomuuden seuraukset ovat vaarallisia ja pitkäkestoisia, kun taas ruokavaliota noudattavalle saattaa tulla vain muutamaksi päiväksi vatsanpuruja. Toisille kelpaa kaura, osalle ei sovi syödä edes irtokarkkeja, joissa ei ole merkintää GL. Joillekin riittää, että tarjoaminen on valmistettu gluteenittomista raaka-aineista, kun taas herkimmille oireita aiheuttaa jopa tavallisessa keittiössä leivänmurujen seassa valmistettu leivonnainen. Ruis, ohra ja vehnä sisältävät kaikki gluteiinia ja osa karttaa myös vehnätärkkelystä, piiloviljoja ja kauraa. Jos tuoteselosteessa lukee GL, olet jo oikeilla jäljillä! Jatka siis lukemista. Tuoteselosteita tarkastelemalla pääsee pitkälle, kun tietää mitä vieras ei saa syödä. Muista myös, että keliaakikoille ja herkästi reagoiville esillepanossa gluteenittomien pitää olla omassa astiassaan ja esimerkiksi voin erillisessä kipossa oman veitsen kera, ettei muruja pääse vahingossa siirtymään.
Gluteenitonta ei kuitenkaan kannata pelätä, koska vaihtoehtoja tarjoamisiin löytyy vaikka millä mitalla! Jos välteltäviä asioita on paljon, voi vieraalta myös kysyä suoraan ehdotuksia sopivista valmistuotteista, resepteistä tai jauhoista. Alla ehdotukseni helpoimmasta eniten vaivaa vaativiin.
Osta kaupasta gluteenitonta
Gluteenittomat tuotteet ovat usein normaalia leivonnaisia tyyriimpiä – ja toisinaan myös lisäksi pahemman makuisia. Hyviäkin vaihtoehtoja onneksi löytyy! Tampereella suosittelen gluteenittomien tarjoamsten hankkimiseen Kauppahallin Viljatonta Valintaa, jossa on arkipäivisin tarjolla mahtava valikoima hyvänmakuisia suolaisia ja makeita. Sokoksen Herkussa on tarjolla viikonloppuisin tavallista suurempi gluteeniton valikoima leivonnaisia ja myös monilla leipomoilla ja suuremmilla pullatiskeillä on muutama gl-vaihtoehto lähes aina. Kotipizzasta, Rossosta ja esimerkiksi Napolista saa tilattua gluteenitonta pizzaa myös kotiin tarjottavaksi, jos vieras ei ole herkkä samassa keittiössä pöllynneille vehnäjauhoille. Mäkin kaikki hampurilaiset saa tilattua gluteenittomalla sämpylällä. Pyynikin näkötornin kahvilasta saa heidän ihanista munkeistaan myös GL-version. Pakastealtaissa on hyviä gluteenittomia versioita mutakakuista ja Daim-kakku on tietysti klassikko.
Tarjoa jotain jo valmiiksi gluteenitonta
Todella monet ruuat ja herkut ovat jo valmiiksi gluteenittomia, mutta ne unohtuvat kaikessa paniikissa kokonaan. Tämä on oma suosikkini kaikista vaihtoehdoista, tarjoan itse mielelläni nimittäin koko porukalle samaa. Iso osa sipseistä ja karkeista käy gluteenittomille, kun hieman lukee pussien kylkiä. Popcorn, dippivihannekset ja vaikka suklaaseen kastetut mansikat ovat takuuvarmoja. Järjestä vieraille jäätelöbaari tai tarjoa jäätelökakkua – jäde pääsääntöisesti on gluteenitonta (lukuunottamatta niitä, joiden nimessä on keksi tai brownie). Osta markenkikakun pohja ja täytä se kermavaahdolla ja marjoilla. Tee salaattia ilman makaroonia tai krutonkeja. Tarjoa texmexiä vehnälättyjen sijaan taco-kuorista tai kehota kokoamaan annos nachopedille (mutta muista lukea jauhelihamausteen pussin sisältö, niissä on joskus vehnää tai muita kiellettyjä aineita). Texmex on itseasiassa varsin mainio allergiaruoka, kun sen laittaa tarjolle pienissä kupeissa niin jokainen sipuliallerginen, laktoositon ja tomaatiton voi koota itselleen sopivan annoksen. Kesärullat riisipaperissa ovat gluteenittomia ja varsin mainion makuisia. Risinuudeleista syntyy myös hyvä wokki. Laita aamupalalle riisipuuroa, jogurttia ja marjoja, nakkeja, munia, pekonia ja papuja sekä tuoreita hedelmiä – ne lähes aina sopivat. Valitse lisukkeeksi peruna, salaatti, riisi tai kasvikset pastan sijaan. No problem, kun sitä hieman pysähtyy miettimään.
Muuta reseptistä jotain pientä
Monet reseptit ja tarjottavat voi helposti muuntaa gluteenittomaksi vaihtamalla niistä jotain pientä. Juustokakku gluteenittomalle vieraalle vaatii vain eri keksejä pohjalle ja makua on vaikea erottaa ”oikeasta”, vaikka kaikki vieraat söisivät samaa. Jätä lihapullataikinasta korppujauhot pois tai etsi sipulikeittopusseista sellainen, jossa ei ole vehnäjauhoja (niitäkin on olemassa). Osta hampurilaisia varten gluteenittomia sämpylöitä ja paista väliin vaikka lohta tai 100% lihaa olevia pihvejä. Sushi surimia lukuunottamatta kelpaa, kun muistat ostaa kaupasta tai pyytää ravintolasta mukaan gluteenitonta soijaa. Pakastealtaasta löytyy gluteenittomia pizzapohjia ja myös gluteenitonta piparkakkutaikinaa. Lidlissä on myynnissä hyvää ja edullista pastaa. Laita esille juustoja hedelmäviipaleiden kanssa tai näiden ihanien Sächrin Salti-suolakeksien kanssa, jotka vetävät vertoja normi TUCeille.
Leivo alusta asti itse
Gluteeniton leivonta aiheutti itselleni haasteita ensimmäisien vuosien aikana, koska taikinoista puuttuu sitko ja leivonnaiset paistuvat usein liian mureneviksi. Siinäkin voi onnistua, kun noudattaa ohjeita ja hieman treenaa. Yksi idioottivarmoista resepteistä on kääretorttu perunajauhoilla tai mutakakku. Tosi monista resepteistä löytyy oma versio laittamalla eteen sana gluteeniton. Joissain resepteissä jauhomäärä saattaa hieman poiketa tai joukkoon pyydetään lisäämään psylliumia tai ksantaania. Niiden käyttämistä suosittelen, ero on merkittävä taikinan onnistumisessa ja molemmat löytyvät edullisesti leivontahyllystä. Monet superfoodit ja terveysruoat kuten vaikka raakakakut ja siemennäkkäri ovat yleensä gluteenittomia. Aivan mielettömän hyvä, mutta hieman leivontaitoa vaativa on tämä Pullahiiren suklaakakku. Pizzapohjista paras kaikille kauraa sietäville on ehdottomasti Provenan pikkupizzojen taikina. Marenkeja on helppo tehdä itsekin ja jopa pullan tekeminen onnistuu, kun hieman treenaa. Näiden amerikkalaisten pannukakkujen resepti on mainio, kun vain vaihtaa vehnäjauhot Semperiin.
Varo näitä
Kummalliset asiat sisältävät viljoja tai gluteenia. Ole tarkkana seuraavien kanssa: maustesekoitukset, Geisha-suklaa, tietyt maustetut perunalastut, soija, mannapuuro, couscous, durumjauhot, Lidlin aromisuola, kaikki lakut, apteekin salmiakki, suklaat, joissa on keksiä. Muista aina tiedustella vieraalta etukäteen, että mitkä asiat pitää tarkistaa tuoteselosteesta tai reseptistä niin kaikki välttyvät pettymyksiltä ja saadaan aikaan mukavat juhat.
Alla vielä kasa kuvallisia ideoita tarjoamiseen – kaikki gluteenittomia ja mun tilaamia, tekemiä tai maistamia. Nam!
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.