Pääsin viime viikolla tutustumaan Tampereen Hatanpäälle Villen ja Viljan takapihalle auenneeseen Kahwe-paahtimoon. Pyörähdimme nopeasti avajaisissa elokuun alussa ja lupasin palata myöhemmin muistiinpanovälineiden kanssa, niin hyvää oli heidän paahtamansa kahvi.
Kahwen paahtimotouhua vetää nuori barista ja yrittäjä Joel ja taustajoukoissa häärii joukko urheilumiehiä. Harjoittelupaikka johdatti aikanaan pääjehu Joelin kahvin paahtamisen maailmaan kokkiopintojen aikaan ja aihe vei mukanaan. Ajatus oman paahtimon perustamisesta puolestaan sai alkunsa keväällä 2017, kun Joel kohtasi toisen hyvän kahvin ystävän kertausharjoituksissa keskellä metsää. Kahwen matka ideasta paahtimoksi vei noin vuoden ja mukaan mahtuu esimerkiksi seikkailujen kautta Turkista Suomeen saapunut paahdin.
Olen ollut sen verran monta vuotta kahvinkeittohommissa, että tunnustan olevani hieman kahvinirso. Yli puoli tuntia seissyt kahvi ei enää kelpaa (nuuhkaisu viimeistään vahvistaa keittoajankohdan). Kahvin maisteluun, niinkuin viininmaistelutyyliin tarkoitan, en kuitenkaan ollut koskaan aiemmin perehtynyt. Vierailun aikana Joel maistatti kolmea viidestä Kahwen eri paahtoasteisesta kahvista: 2/5, 3/5 ja 5/5. Paahtoaste kertoo siis nimensä mukaisesti, että kuinka tummaksi pavut on paahdettu. Vaaleissa paahdoissa mauista pitäisi erottua hapokkuutta ja hedelmäisyyttä kun taas tummissa paahteisuutta, suklaata ja karamellimaisuutta. Ja nämä vivahteet todellakin pystyi maistamaan!
Itse maistelutilaisuudessa oli juhlan tuntua. Juuri oikea määrä juuri oikean lämpöiseksi keitettyä vettä kaadetaan kahvinporojen päälle, joiden määrä on mitattu grammalleen. Kahvi hautuu astiassa neljä minuuttia, jonka jälkeen purut työnnetään pinnalta pois ja kahvia sekoitellaan ja samalla nuuhkitaan. Kahvin maistelun on tarkoitus olla eri aisteja hyödyntävä kokonaisuus, jossa haistellaan, maistellaan, imaistaan, ryystetään ja pyöritellään kahvia suussa, että kaikki maku- ja hajunystyrät pääsevät käyttöön.
Kahwen kahvin pavut tulevat Guatemalan alueelta, ASDECAFE-nimiseltä yhdistykseltä. Oikeasti eettisen, luomun ja reilun kahvin löytäminen maailmasta ei ole ihan se helpoin juttu, mutta ASDECAFEn kaltaiset yhdistykset mahdollistavat toiminnallaan sitä, että pientuottajat voivat pysyä itsenäisinä. Yhdistys lupaa, että sen toiminta on läpinäkyvää ja tulojen jako oikeudenmukaista ja toiminta ympäristöystävällistä ja eettistä. Kahwen porukalle eettisyys ja tuoreus ovat tärkeitä arvoja ja sopivaa tuottajaa etsittiinkin hartaasti.
Kahwe on nyt ollut toiminnassa muutaman kuukauden ajan. Verkkokauppa rullaa ja lisäksi paahtimon ovet ovat auki joka perjantai klo 15.30 – 18. Silloin kuka tahansa voi piipahtaa paikan päälle kuuntelemaan Joelin tarinoita kahvin valmistuksesta ja ostamaan itselleen vain muutama päivä aikaisemmin paahdettua kahvia. (Tiesittekö, että suurin osa markettikahveista on paahdettu yli vuosi takaperin ennen myyntiä?) Paahtopäivän voit itse asiassa bongata pussin päältä. Koodilla MIINA saat lokakuun ajan 10% kahvitilauksista verkkokaupassa. Ja halutessasi voit noutaa tilauksen itse paikan päältäkin.
Ovella sinut toivottaa tervetulleeksi Kahwen retrofillari ja tunnelmallinen myrskylyhty.
Käykäähän siis poikkeamassa!
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.